Mendoza

Mendoza var verkligen en fin stad och Martin som vi bodde hos var hur trevlig som helst. (Dessutom lagade han mat at oss och vi fick uppleva ytterligare en asado! Maste saga att de svenska grillkvallarna kanns ganska mesiga i jamforelse...) An sa lange har couchsurfing visat sig funka valdigt bra, var tredje host har i Buenos Aires har ocksa tagit bra hand om oss an sa lange:)
Vi lyckades faktiskt vara lite kulturella i Mendoza, det blev bade vingard, kyrkor och konst pa moderna museet.
Pa vingarden bodega La Rural fick vi en guidad tur dar de berattade hur och vad for vin de gor och pa slutet fick vi smaka deras loka rodvin som de gor speciellt for besokarna. Det var riktigt gott aven om ingen av oss kan ett dugg om viner:P Dagen efter akte vi vidare till Buenos Aires dar vi nu har varit i tva dagar. Vi hade tankt att vi skulle skarpa till oss har nar det galler dygnsrytmen och forsoka ta oss upp innan tolv pa formiddagen, men igar var det en fodelsedagsfest och sedan blev det utgang sa idag kom vi upp vid tre. Kanns som att det gar lite at fel hall...som tur ar verkar var host Pablo ocksa ha samma rutiner:)
Bodega La Rural

24 dagar kvar...

Som att rakna ner till Julafton...
Vi befinner oss nu i en vinstad som heter Mendoza. Vi bor hos en couch-host som heter Martin som pluggar bussiness management och ar en fd rugbyspelare. Super trevlig kille! Lite lustigt att se kontrasten mellan honom och Santiago, var forra host. Santiago bodde i en 30 kvadratare med en rumskamrat och vi bodde 5 pers samtidigt (en i hangmatta pa terrasen). Martins mamma har flyttat till Spanien och hans pappa bor pa annat hall sa han bor i familjens gamla lagenhet. Jag och Maria har var sitt rum och ett eget badrum. Kanske ska stanna nagra dagar till....hehe. Vi har bokat en vintur till imorgon for att ta till sig lite kultur och allmanbildning. Vi maste val alla veta hur brygger vin? Sen imorgon kvall aker vi vidare till Bunos Aires. Resans kanske storsta stad (Rio ocksa iof). Storst, men framforallt har vi hort att det ar en mycket trevlig stad och att det finns mycket att gora. Vi har siktat in oss pa Tango, fest, kanske kanske att det gar att lagga sig pa stranden (det ar host har...) och lite shopping e klart ;). Ska bli spannande!
24 dagar kvar hem ar det ocksa... Att resa ar helt fantastiskt och jag kommer nog bara vilja resa mer och mer. Har redan borjat planera en resa till Egypten och Jordanien i slutet pa sommaren. Nagon som vill med? Aven om det ar interesant och spannande att se nya ting och ananlysera kontraster sa kanner jag att jag borjar trottna lite pa sjalva reslivet. Med det menar jag att man inte riktigt har nagon dyngsrytm langre. Man byter sang lika ofta som underklader och tre mal om dagen har jag inte atit sedan jag bodde i Sabana Grande i Nicaragua. Men men, man kommer med all sakerhet langta tillbaka ganksa snart efter att man kommer hem. 

Nasta: Buenos Aires

Thumbs up for Couchsurfing

Couchsurfing ar ett concept som bygger pa tva parter, en host och en surfare. Hosten erbjuder sin extra sang, sofa, hangmatta eller bara golvet at en surfare som far ba dar gratis. Varfor skulle nagon frivilligt erbjuda en frammande manniska att bo grats hos sig? Traffa nya manniskor. Vara social. All that stuff! Idén ar genial och funkar, sa vitt vi forstar, bra i praktiken ocksa. Det ar bade ett concept men aven en etablerad hemsida. www.couchsurfing.org. Fungerar som andra sociala natverk som facebook eller myspace. Man fyller i en profil och kan sedan soka pa manniskor som vill hosta eller bara traffas och ta en koppcafe medan de delar med sig av vad de vet om stan.
Vi har precis bott hos var forsta host, har i Cordoba, Argentina. Vi bade men en student som bade mitt i centrala Cordoba. Han pluggade arkitektur och hade aven han precis upptackt couchsurfing. Han bade i en valdigt liten lagenhet med sin rumskompis. Men finns det hjarterum finns det stjarterum! Han tipsade oss om mycket interesant i Cordoba och bjod oss pa "asado" (grillkott i princip). Det var bland det godaste kott jag nagonsin atit. Valdigt mysigt var det ocksa :)
Vi har forhoppningsvis flera hosts senare framover i bl.a Buenos Aires, Montevideo och Rio (lattare att hitta i storre stader). Vi ska ikvall ta en nattbuss till Mendoza dar det lar finnas jattetrevliga vingardar och dar man aven kan ta sig till den sodra hemisfarens hogsta berg, Agoncagua, 6900m.
Asado
Ramiro, den andra couchsurfaren som bodde med oss. En jakel pa att grilla!
Santiago till vanster och hans roommate. Tack Santiago for att vi fick bo hos dig!

Argentina so far

Har kommer en update om vad vi haft for oss under var forsta vecka i Argentina! Vi borjade uppe i Tilcara, nara Bolivianska gransen, som ar en del av Quebrada de Humahuaca. Det ar en dal uppe pa 1500 m i norra Argetina som kantas av fantastiska bergsformationer i olika farger. (Aterigen listat pa Unescos varldsarvslist, det verkar lista i princip allt...) Vidare fran Tilcara tog vi oss till Jujuy, en nagot storre stad dar vi stannade tre natter pa ett jattebra hostel med varldens gulligaste personal. Det blev nagra dagar med chillande, syndiga mangder chokladglass och ett besok till Thermas de Reyes, varma kallor uppe i bergen. Pa vagen dit passerade vi Purmamarca och "the mountain of seven colours", dar vi gjorde ett stopp pa ca en timme och tog en promenad i den lilla byn som lag fantastiskt vakert. Just nu ar vi i Tucuman och ska i morgon fortsatta soderut till Cordoba, Argentinas nast storsta stad. Darefter bar det av mot Mendoza och lake district som ska vara en av Argetinas high lights!:)
Lite bilder fran all over ;)
Tilcara
Forsta kottbiten i Argentina satt fint! Till det gjorde vi potatismos och graddstuvad spenat! Mums, men kanske inte nagot for viktvaktarna :P (Graddsasen saknas)

Bast hittills!

Hejsan hoppsan!

Vi  befinner oss nu i Tupiza, sista stoppet innan Argentina (tagga!). Vi har inte haft mojlighet att blogga om vart stopp i Uyuni, forran nu.

 

Vi tog oss fran Sucre till en liten, ganska ocharmig stad, Uyuni. Trots att staden inte var sarskilt inbjudande sa ar det utgangpunkten for Bolivia's huvudattraktion, saltoken. Vi bokade en tre dagars tour dar man forst aker ut pa en upptorkad saltsjo (oken) och sedan fortsatter nerat i landet, anda ner till gransen mot bade Argentina och Chile.

Touren var verkligen helt fantastisk! Jag (Fredrik) tror vi bada tycker att den var bast hitills. Machu Picchu var jattevackert och hiken absolut vart, men detta var sa annorlunda och extremt att det blev resans hojdpunkt!

En tagkyrokgard... det var lite av ett antiklimax men anda ganska interesant

Okej salt...for ungefar 100 miljoner ar sedan fangades en massa vatten i Anderna nar Nazca och den Sydamerikanska tektoniska plattan trycktes ihop och bildade Anderna. Da bidades det en sjo pa ca 3500m. En saltsjo. Sjon torkade med tiden och kvar blev en jakla massa salt! Kul va?

Den vita bakgrunden gor att man kan ta en massa roliga bilder :)

Vig ar hon!

Marias nya signum!

Forstod inte riktigt varfor, nar vattnet dunstar att, det blir dessa hexagonala former... Har nagot med hur vatten molekylerna ar formade...

Det exporteras ca 20 miljoner ton salt fran oknen varje ar till olika delar av Sydamerika. Dock inte till andra lander... Var far vi vart salt ifran?

Sjalvklart var vadret pa var sida ocksa :) Mindre kan man ju inte begara.

Stora delar av Bolivia omfattas av hundratals vulkaner som formar ett helt fantastisk landskap och haftiga stenformationer.

Juste, flamingos fick vi se ocksa. Dock kunde man inte komma tillrackligt nara for att ta nagra bra bilder... Det var ganska fint iaf!

Geishrar. Att komma hit kl 6 pa morgonen var det haftigaste jag nagonsin varit med om. Sa otroligt vackert. Som att komma till en annan planet.

Efter det var man valdigt kall. Ar klockan 6 pa morgonen och man ar pa 5000 m spelar det ingen roll hur nara ekvatorn man ar, det ar kallt. Men sjalvklart ska inte jag och Maria fa lida for det. 20 minuter bort finns det varma kallor och ett 30 minuter bad var planerat.

Skont!

Helt magiskt!

 

En valdigt lyckad tour helt enkelt. Ni som vill till Sydamerika far inte missa detta. Det var bade prisvart och moter alla mojliga turistkrav fran "lite folk" till "nagot man inte kan se nagon annanstans". Imorgon bitti bar det av till Argentina dar vi inte har jattemycket planerat. Iaf inte nagra tourer. Ska anda bli mycket spannande att komma dit. Manga vi traffar sager att Argentina var deras favoritland. Aven lite dyrare men nog mycket hogre standard an till exempel Bolivia.

 

 

 

 

 

 

Tupiza

Nar Lonely Planet (var bibel) pastar att Tupiza ar staden man inte kan lamna utan att ha ridit ut i bergen, kanner man sig ju tvungen att gora just detta. I dag gav jag mig darfor ut pa en sju timmar lang ritt tillsammans med en guide pa ca elva ar. Naturen var, som utlovat, helt fantastisk men ritten i sig var bland det varsta jag gjort. For det forsta var sadeln obeskrivligt obekvam och det blev inte battre allt efter att timmarna gick. For det andra var jag vid ett antal tillfallen nara att ramla av. Guiden gjorde det mitt i en flod nar i  princip hela hans hast och han sjalv forsvann under vattnet. Jag var nara pa att gora detsamma nar aven min hast gick ner sig, men klarade mig precis. Det hade i och for sig inte gjort sa mycket for efter incidenten var hastarna ganska uppskramda sa vi fick leda dem over floden vilket gjorde att jag var ungefar lika blot som guiden nar vi kom over. Sedan fortsatte turen med en blandning av galna hundar, vilda galopper genom canyons, hopp over diken och flera intressanta (men inte lika dramatiska) floder att ta sig over. Jag var ganska lattad nar vi kom tillbaka till stan men mottes inte direkt av nat lugn dar heller. Demonstranter med eldar, smallare och dynamit- vilket var nat nytt- fyllde gatorna. Det kanns pa nat satt ganska skont att aka in i Argentina i morgon.

.
.
.

Cochabamba och Sucre

Efter en ganska obekvam nattbuss fran La Paz (som vi hann se i nagra timmar- otroligt haftigt belagen stad bland bergen uppe pa 4000 m), kom vi fram till Cochabamba. Det blev ett kort besok for det visade sig att canyonen vi ville till kostade alldeles for mycket. Vi hann alla fall med lite shopping och strosande i staden innan vi akte vidare mot Sucre. Har har vi nu varit i tva natter. Sucre ar en betydligt mindre stad, vilket ar ganska skont eftersom det ar gangavstand till det mesta. I gar hyrde vi cyklar och begav oss ut for att utforska omgivningarna. Vagen var nog mer intressant an vacker... Det blev en blandning av cykling/hiking nar vi skulle ta oss ned till en flod och ett litet vattenfall.  Efter att ha tagit en paus vid vattnet, korsat floden och mer eller mindre burit cyklarna upp for nagra mindre klippor, vande vi tillbaka hemat.
I dag valde Fredde att ta sovmorgon och jag provade pa rock climbing. Det var faktiskt riktigt svart, inte alls som att klattra i hall. Den 25 meter hoga bergvaggen var mer eller midre slat med minimala sprickor som man skulle anvanda sig av. Jag lyckades anda ta mig upp till slut och det var kul att ha provat pa:) Tror dock att jag ska ova lite mer pa inomhusklattring innan nasta forsok...
I kvall sover vi sista natten har och i morgon vantar en tidig buss till Potosi och senare Uyuni och de efterlangtade saltoknarna!
Plaza mayor i Sucre

Copacabana och Isla del Sol

Copacabana, vart forsta stopp i Bolivia. En liten och trevlig stad, helt annorlunda fran Puno som var valdigt deprimerande... Vi hade forst tankt gora en heldagstur ut till Isla del Sol, en av de storre oarna som ligger pa Titicacasjon pa den Bolivianska sidan, men bestamde oss sedan for att noja oss med en halvdag. Det visade sig vara helt ratt beslut for det osregnade hela morgonen och det var riktigt skont att fa sova ut. Dessutom lyckades vi hitta ett riktigt bra boende, rent och stort rum med eget badrum och det basta av allt- 4 dollar natten! Bolivia verkar hitills leva upp till vara forvantningar nar det galler priser. En treratterslunch gick pa 25 spann.
Vid halv tva tog vi en bat ut till Isla del Sol som var en valdigt fin o. Vi hade en timme pa oss att utforska on pa egen hand och bestamde oss for att strunta i inkaruinerna eftersom vi sett en hel del sadant, och gick istallet upp till toppen av on. Nar vi kom upp hittade vi ett litet fik som inte kunde varit battre placerat- helt fantastisk utsikt! Efter en kopp koka-te och lite solande gick vi ner igen och tog baten tillbaka till Copacabana. Pa det stora hela en lyckad dag:)

Copacabana, vart forsta stopp i Bolivia. En liten och trevlig stad, helt annorlunda fran Puno som var valdigt deprimerande... Vi hade forst tankt gora en heldagstur ut till Isla del Sol, en av de storre oarna som ligger pa Titicacasjon pa den Bolivianska sidan, men bestamde oss sedan for att noja oss med en halvdag. Det visade sig vara helt ratt beslut for det osregnade hela morgonen och det var riktigt skont att fa sova ut. Dessutom lyckades vi hitta ett riktigt bra boende, rent och stort rum med eget badrum och det basta av allt- 4 dollar natten! Bolivia verkar hitills leva upp till vara forvantningar nar det galler priser. En treratterslunch gick pa 25 spann.

Vid halv tva tog vi en bat ut till Isla del Sol som var en valdigt fin o. Vi hade en timme pa oss att utforska on pa egen hand och bestamde oss for att strunta i inkaruinerna eftersom vi sett en hel del sadant, och gick istallet upp till toppen av on. Nar vi kom upp hittade vi ett litet fik som inte kunde varit battre placerat- helt fantastisk utsikt! Efter en kopp koka-te och lite solande gick vi ner igen och tog baten tillbaka till Copacabana. Pa det stora hela en lyckad dag:)

.
.
Te av kokablad
Utsikt over sjon:)
.
Farval vackra Titicaca, next stop: Cochabamba!


Hello, our names are Fredrik and Maria. We have both graduated high school, worked for a while, volunteered and now it is time to pile on to the no-more-school! feeling . After discussing the trip a year ago, the trip of our dreams is now coming true! We are going to travel through Central and South America, starting in northern Nicaragua and then making our way down to Buenos Aires, Argentina. On our way we'll stop at places like Corn Islands, Machu Pichu, the salt flats of Bolivia, Iguacu Falls and hopefulle much more. Follow us here and share our thoughts and experiences. Enjoy, laugh reflect and most importantly, envy us ;)">.

arkiv


Maj 2012
April 2012
Mars 2012
Februari 2012

kategorier


Allmänt

favoritter